Turisztika

VÁROSNÉZÉS IDEGENVEZETŐVEL

 

„Csongrád-Csanádi csemegék”

(különlegességek egy napba sűrítve)

 

Egynapos kirándulást kínálunk Önöknek: „Csongrád–Csanádi csemegék” címmel 2021. április 3-án (Húsvét szombatján)

Indulás: reggel 8 órakor, (várható visszaérkezés 19 óra) Makó a Hagymatikum Gyógyfürdő mögötti parkolóból.

Útvonal: Makó – Kiszombor – Deszk – Szőreg – Szeged – Algyő – Kopáncs – Hódmezővásárhely – Óföldeák – Makó

Körutazásunk Makótól Makóig egy nap alatt a híres kiszombori körtemplomnál kezdődik. A Rotunda történetével, régi (XIV. századi) és új (XVIII. századi) képeivel ismerkedünk meg. Majd Szeged irányába haladva sok érdekességről hallhatunk: Kukutyin-puszta mellett elhaladva Deszk, Szőreg felől érjük el Szegedet. Rövid buszos városnézéssel mutatjuk be Újszegedet, Alsóvárost, Felsővárost, majd a belvárosi buszkiszállítótól gyalogos belvárosi séta következik. A városnézés közben a Klauzál téri cukrászdáknál rövid kávé, fagyi, frissítő, mosdószünet következik. Folytatva a Tisza-parti séta zárása a Stefánia sétány és a szépen felújított szegedi vár látogatás zárja a szegedi programot. A várprogram során Szeged komplett történetét, az árvízi betörést, az alföldi betyárvilágot és a boszorkányüldözéseket ismerhetjük meg. Továbbutazva Vásárhely felé az „Algyői olajmezőn” keresztülhaladva megmutatjuk az 1968. évi hatalmas gázkitörés helyszínét. Hódmezővásárhelyen gyalogos városnézés közben látogatást teszünk az Alföldi Galéria állandó kiállításán Tornyai János, Nagy István, Endre Béla, Koszta József népi realista mesterek alkotásaiban gyönyörködhetnek. A városnézés közben rövid kávézási szünet után az „élő népművészettel” ismerkedhetnek, amikor vendégei leszünk Ambrus Sándor keramikus iparművésznek. Utunkat az Alföld egyedülálló erődtemplomának bemutatásával folytatjuk Óföldeákon. A vizesárokkal, fallal körülvett templom külső és belső megismerése után érkezünk meg Makóra.

Jelentkezni lehet:

 • Makói szállásuk foglalásakor, szálloda visszaigazolásában feltünteti a fakultatív programokat, a visszagazolás átvétele után küldjék meg jelentkezésüket a szállásadójuknak.
 • A Makói Tourinform iroda face book oldalán.
 • A szegedtour.com weboldalon szegedi fakultatív programok között válogathat.

 

Fizetési lehetőségek:

 • szállodának a jelentkezéskor átutalással
 • szállodának megérkezéskor készpénzzel (a részvételi szándékot szállás foglaláskor már jelezni kell!)
 • szegedtour.com weboldalon feltüntetett bankszámlaszámra való átutalással, a megjegyzés rovatba: „ki (név, nevek), mikor induló, milyen utazásra” fizetett be.

 

A kirándulás részvételi díja: 4.500 Ft/fő (az összeg a modern, légkondicionált különjáratú autóbusszal történő utazási költséget az idegenvezetések és szakvezetések díjait foglalja magába. Belépő díj nincs kalkulálva a részvételi díjban.

 

Belépődíjak:

 • Rotunda (körtemplom) Kiszombor: belépődíj nincs.
 • Szegedi vár belépő (felnőtt 1.190.- Ft/fő, diák/nyugdíjas 790.- Ft/fő
 • Alföldi galéria Hódmezővásárhely: teljes árú 600 Ft/fő, diák/nyugdíjas 300  Ft/fő, (6 éves kor alatt, 70 év felett díjtalan)
 • Ambrus Sándor keramikus-népművész: felnőtt: 1.000  Ft/fő, gyermek: 500  Ft/fő (6-18 éves korig).
 • Erődtemplom Óföldeák: belépődíj nincs.

 

Makói városnéző idegenvezetés elérhető a következő idegenvezetőknél:

Farkas Diána – +36 70/600-5515
Marosváriné Deák Zsuzsanna – +36 30/583-5006
dr. Halmágyi Pál ny. múzeumigazgató – +36 20/977-0344
Forgó Géza – +36 30/813-7367