Mutasd mindet!

Koronavírus elleni védőoltás

Tisztelt Makói Lakosok!

A koronavírus elleni védőoltásnak az állami és önkormányzati intézményeknél foglalkoztatottak által történő kötelező igénybevételéről szóló 599/2021. (X. 28.) Korm. rendelet értelmében a polgármester hatásköre abban dönteni, hogy a polgármesteri hivatal, valamint az önkormányzati intézmények munkavállalói számára kötelezővé teszi-e a koronavírus elleni védőoltás beadatását.

Mindnyájunk felelőssége, hogy minden tőlünk telhetőt megtegyünk mind a saját, mind pedig embertársaink egészségének védelme és megőrzése érdekében. Most, a negyedik hullám idején a legtöbb, amit tehetünk, hogy felvesszük a védőoltást. Mind az orvosok, mind az egyéb szakmai szervezetek egyetértenek abban, hogy az oltás működik. Az egészségügyi szakemberek álláspontja egyértelmű: sokkal kisebb eséllyel betegszünk meg a Covid miatt, ha be vagyunk oltva, és a komoly, esetleg halálos szövődmények kialakulásának esélyét pedig jelentősen csökkenthetjük az oltás felvételével. Az önkormányzat továbbra is támogatja az oltások beadatását és én magam is felveszem a harmadik oltást a háziorvosom által javasolt időpontban.

Mai adatok szerint városunkban a felnőtt lakosság 68%-a vette fel a védőoltást – mely eléri a megyei átlagot-, a Polgármesteri Hivatal, valamint az önkormányzati cégek és intézmények dolgozói körében ez az arány 66%.

Mindezekre tekintettel 2021. november 15. napjával polgármesteri utasításban elrendelem a polgármesteri hivatal munkavállalói részére a kormányrendeletben foglaltak alkalmazását. A polgármesteri utasítás alapján a polgármesteri hivatal dolgozói egységesen kötelesek 2022. január 31. napjáig felvenni a SARS-CoV-2 koronavírus elleni egydózisú oltóanyag esetén a védőoltást, kétdózisú oltóanyag esetén a védőoltás első dózisát. A polgármesteri hivatal munkavállalói a mai napon a polgármesteri utasításról tájékoztatást kapnak.

Az önkormányzati intézményekben továbbra is kötelező a maszkviselés és a fokozott fertőtlenítés.

A fentiekről ma délután személyesen is tájékoztattam az önkormányzati cégek és intézmények vezetőit.

Továbbra is tisztelettel kérem Önöket, hogy amennyiben még nem éltek a védőoltás felvételének lehetőségével, önmaguk, családjuk és városunk egész közössége érdekében mérlegeljék újra döntésüket, fontolják meg a szakemberek véleményét és vegyék fel a védőoltást. Az oltás életet menthet! Éljenek vele Önök is!

Farkas Éva Erzsébet
polgármester