Mutasd mindet!

LEZÁRULT A „MAKÓ ÉS TÉRSÉGE IVÓVÍZMINŐSÉG-JAVÍTÓ PROJEKT”

„Makó és Térsége” Ivóvízminőség-javító Önkormányzati Társulás

Sajtóközlemény

A „Makó és Térsége ivóvízminőség-javító Projekt” a térség 17 települését érinti. A fejlesztés összértéke mintegy 3,7 milliárd Ft, melyhez 3,1 milliárd Ft támogatást a Környezet és Energia Operatív Program biztosít, 84,13%-ban az Európai Uniótól származó forrásból. A beruházáshoz szükséges fennmaradó összeget a Belügyminisztérium biztosítja.

A projekt 100%-os támogatású, melynek kedvezményezettje a Makó és Térsége Ivóvízminőség-javító Önkormányzati Társulás. A projekt összesen 43.725 főt érint, az egy lakosra jutó beruházás összege 84.128 Ft/fő.

A fejlesztés eredményeként 2015. év végére Makón és térségében megvalósul az Európai Unió Makó és Térsége Ivóvízminőség-javító Önkormányzati Társulás által meghatározott egészséges ivóvíz biztosítása. Műszaki tartalma szerint összetett technológiai fejlesztések révén szűri ki a határérték feletti, egészségre ártalmas anyagokat az ivóvízből, így az arzént, az ammóniumot, vasat, a mangánt, illetve a szervesanyagot (KOI).

A beruházás fő tevékenységei: a hálózatrekonstrukció, az ivóvízminőség-javító technológiák létesítése, a dekantvíz elvezetése, valamint, a vízbiztonsági tervezés volt.

Az ivóvízminőség-javító technológiák telepítésének nyolc szakasza: Ferencszállás – Klárafalva önálló vízminőség javítása, Kiszombor önálló vízminőség javítása, Maroslele önálló vízminőség javítása, Apátfalva – Csanádpalota – Kövegy – Magyarcsanád – Nagylak rendszer-szakasz, Földeák – Óföldeák rendszer-szakasz, Nagyér – Ambrózfalva – Csanádalberti – Pitvaros rendszer-szakasz, Királyhegyes – Makó-Rákos rendszer-szakasz, Makó önálló vízminőség javítása

A projekt eredményeiről:

  • A fogyasztók megfelelő minőségű ivóvízzel történő hosszú távú, biztonságos vízellátása megvalósult.
  • A rendelkezésre álló rossz minőségű vízbázisok kiváltása, vagy új, távolabbi vízbázisra történő átállása megtörtént.
  • A szolgáltatott víz minőségével kapcsolatos jogszabályi követelményeket teljesíteni tudó ivóvíztisztító rendszerek kiépítése elkészült.
  • Olyan vízellátási rendszereket alakítottak ki, melyek a távlati vízfogyasztási szokásokat is figyelembe véve korszerű, rugalmas rendszert képeznek.
  • Elosztó hálózatok mosatási, tisztítási lehetőségének megteremtése megvalósult.
  • Pangó vizekből eredő másodlagos szennyeződések csökkenése.
  • A befejezést követő 5 éven belül a vízellátó rendszer hálózati vesztesége 20%-ra csökkenhet.
Fullscreen Mode