Mutasd mindet!

TOP_PLUSZ-1.3.1-21-CS1-2022-00007 Fenntartható városfejlesztései stratégia – Makó

Sajtóközlemény

Fenntartható városfejlesztési stratégia-Makó

2023.01.01.

Makó Város Önkormányzata 2023.01.01.-én megkezdte a TOP_PLUSZ-1.3.1-21-CS1-2022-00007 azonosító számú” Fenntartható Városfejlesztési stratégia – Makó című pályázat megvalósítását. A projekt összköltségvetése 62.744.693 Ft, mely 100%-os Európai Uniós vissza nem térítendő támogatásból áll. A projekt tervezett fizikai befejezése: 2029.03.31.

A fejlesztés eredményeként az alábbi projektelemek valósulnak meg:

Fenntartható Városfejlesztési Stratégia (FVS) elkészítése a várostérségre

Az Európai Parlament és a Tanács 2021/1058 Rendelet (ERFA rendelet) 11. cikk hatálya alá eső városok fenntartható városfejlesztésre dedikált forráskerettel rendelkeznek. Ehhez fenntartható városfejlesztési stratégiát kell készíteniük az IH módszertani kézikönyve és sablonja alapján. A Fenntartható Városfejlesztési Stratégia a 2021-27-es uniós költségvetési időszak forrásfelhasználásának feltételeként elkészülő stratégiai dokumentum. A stratégia támogatja a városokat a fenntarthatóság, különösen a pénzügyi fenntarthatóság és a megfelelő forrásmix megvalósításában egy reziliens, zöld és digitális átmenetet szolgáló, várostérségben gondolkozó városfejlesztési gyakorlat kialakításában. A Fenntartható Városfejlesztési Stratégia uniós megalapozó dokumentumként való elkészítése segíti a városok rugalmasabb és gyorsabb tervezését is.

TOP+ Városfejlesztési Programterv (TVP) elkészítése

A TVP a Fenntartható Városfejlesztési Stratégia, TOP Plusz programhoz illeszkedő fejlesztéseinek összefoglaló dokumentuma. Szerepel benne valamennyi, a város hét éves TOP Plusz keretére tervezett beruházás, akció, azok indikatív forrása, megvalósítási helyszíne (városrész vagy várostérségi szinten), a fejlesztések számszerűsíthető eredményei, valamint a beruházások indításának ütemterve. A TVP az IH által közreadott TVP Sablon szerinti struktúrát követi. A kiemelt TOP Plusz Városfejlesztési Programterv az FVS részét képezi, de önálló dokumentumként működik az uniós támogatások vonatkozásában.

A Fenntartható Városfejlesztési Stratégia részeként kidolgozásra kerül továbbá: Városi zöld finanszírozási keretrendszer, Digitális akcióterv valamint Üzleti modell és üzleti terv.

Kerékpárforgalmi Hálózati Terv

A kerékpárforgalmi hálózati terv feladata, hogy felmérje a várostérség és környezete kerékpáros közlekedésének a helyzetét, javaslatot adjon a hálózatos fejlesztésekre annak érdekében, hogy a kerékpáros közlekedés növekedhessen.

Települési Helyi Esélyegyenlőségi Program készítése

Makó Város Önkormányzata a TOP Plusz felhívásokhoz való megfelelés szerint elkészíti.

A projekt a Széchenyi Terv Plusz program keretében valósul meg.

További információ kérhető:

Makó Város Önkormányzata

telefon: 06-62-511-800

e-mail: info@mako.hu

 

Fenntartható Város Fejlesztési Stratégia

TOP PLUSZ Városfejlesztési Programterv