KEDVES LÁTOGATÓ!

Köszönjük, hogy érdeklődésével megtisztelte településünket. Remélem, hogy olyan információkat talál, melyek kíváncsivá teszik, hogy meglátogassa településünket és információt kap a Dél-Alföld eme szegletéről, melyet a Hagyma fővárosaként is szokás emlegetni. Településünk múltja, jelene, jövője ugyanakkor sokkal többet rejt. Az új városvezetés egy új korszakot indított el Makó életében 2014 októberétől.

A múlt igen távolra nyúlik vissza, mivel már az őskorban is lakott volt ez a térség, köszönhetően jó elhelyezkedésének. Első írásos említése 1247-ből maradt fenn, amikor a település helyén folyami átkelő jött létre. Szerepe a karlócai béke után nőtt meg, 1730-tól Csanád vármegye székhelye lett. 1890-ben népessége alapján a történelmi Magyarország tizenkettedik legnagyobb városa volt. Bár fő megélhetési forrása a kezdetek óta a mezőgazdaság, szellemisége is igen jelentős. Kulturális élete a 20. század elején volt a leggazdagabb, amikor a városban élt és tevékenykedett József Attila, Juhász Gyula és Móra Ferenc is.

A rendszerváltás után a város fokozatosan vált egyre élhetőbbé, vonzóbbá a befektetők és a turisták számára.Makó főként a makói hagyma révén ismert, ami hungarikum, de turisztikai vonzerejét növeli, hogy Magyarország legvirágosabb városa címet is többször elnyerte. Legfőbb vendégcsalogató eleme azonban a termálvíz, amelyet a fúrások 1956-ban juttattak felszínre. A Termál- és Gyógyfürdőt az évtizedek alatt folyamatosan bővítették, 2012 januárja óta pedig teljesen új épületegyüttessel, wellness-, gyógy- és élményelemekkel várja az idelátogatókat. A gyógyvíz jótékony hatásait a Marosból származó gyógyiszap egészíti ki.Épített környezetünk emlékei, a város látnivalói, programjaink és rendezvényeink híven tükrözik értékeink megbecsülését. Makó városa egyedülállóan, számos Makovecz Imre Kossuth-díjas építész, a magyar organikus építészet egyik meghatározó képviselője által tervezett építménnyel büszkélkedhet. Nyitott, kezdeményező, pezsgő közösségi, társadalmi élet jellemző ránk. Az itt élők büszkék arra, hogy nálunk még fellelhetők a régi alapértékek. A család és a munka szeretete valamint az erkölcsi alapértékek az elmúlt századok során biztos alapot jelentettek Makó fennmaradásához és fejlődéséhez. Napjainkban ezekhez az értékekhez visszatérve merítünk erőt a megújuláshoz, az előttünk álló feladatok megoldásához.

Farkas Éva Erzsébet
Makó polgármestere

TISZTELT LÁTOGATÓ!

Makó évszázadok óta a magyar vidéki élet egyik sarokköve, Magyarország sikeres jövője pedig az ilyen vidéki városok eredményes fejlődésétől függ. Hosszú évtizedek után úgy döntöttek a makói polgárok, hogy új városvezetésre, új célokra és új irányokra van szükség – az itt élők 2014 októberében Farkas Éva Erzsébetet egy olyan történelmi városban tisztelték meg bizalmukkal, ahol a múlt, a jelen és a még sikeresebb jövő lehetősége a maga szerves együttesében van jelen.

Mindannyian tudjuk, hogy a XXI. század a digitális modernizáció és az innováció terjedésével folyamatosan alakítja át a falvaink és városaink képét. Az elmúlt években Makó is a fejlődés útjára lépett, mégis megőrizte identitását, hagyományait, múltját. Egy város, amelyben egyszerre van jelen a tradíció és a modernitás, egy város, amelynek életébe valódi pezsgést hozott az autópálya és a hagyma jegyében született Termál- és Gyógyfürdő.

Közös célunk, hogy a helyi emberek és a lokális közösségek értékeire építve, a hagyományokat ápolva, a táji- és az épített környezet évszázados eredményeit megőrizve továbbfejlesszük Makót és térségét. A magyar vidék népességmegtartó erejének növelése, így a makóiak megélhetőségének és életminőségének javítása a következő években is kiemelten fontos lesz számomra.

Nagy felelősséggel ruház fel az, hogy az a város, amelynek lakói „vérrel is készek áldozni a szabadságért”, bizalmát helyezte személyembe. Ahogy eddig is, úgy a jövőben is az itt élő polgárok biztosan számíthatnak támogatásomra, s azért dolgozom az elkövetkező években is, hogy Makó és térsége még inkább megragadja a kínálkozó lehetőségeket és a folyamatosan fejlődő települések útjára lépjen.

Lázár János
országgyűlési képviselő

Lázár János országgyűlési képviselő honlapja:

.