A kiszombori Nagyboldogasszony plébánia templom az 1980-as évekig össze volt építve a híres Rotundával, melynek építési idejét a 13. század elejére datálják.

A rotunda, az európai román építészet egyedülálló emlékei a kívül kör, belül hatkaréjos kárpát-medencei körtemplomok.

1744-ben a királyi kamara tíz öl hosszúságú fatornyos templomot építtetett. Ettől kezdve az ősi körtemplom a szentély szerepét töltötte be. A fatornyos hajót 1776-ban lebontották, a királyi kamara ezúttal 10 öl hosszú, 5 és fél öl széles, 3 és fél öl magas barokk stílusú templomot emelt, amelyet 1777. augusztus 15-én Sterk János makói plébános áldott meg. Ez az egytornyú, zömök, provinciális küllemű templom 1903-ban repedezni kezdett. 1904-ben a tornyát lebontották, a templomhajó födémét fenyőoszlopokkal támasztották alá. Az új, neoromán templom alapfalának szélessége egy méter, a torony fundamentuma három méter. A torony falának magassága húsz, a toronysisaké tíz méter. Az árkádos bejárat hármas íve a hármas ablakokkal és a homlokzat hármas lóheremotívumával harmonizál. A mellékhajók fölött oratórium épült a kegyúri család részére.

A templom búcsúját augusztus 15-én tartják. Nagyboldogasszony vagy más néven Mária mennybemenetelének ünnepe. a katolikus egyház egyik legnagyobb emléknapja.

Népszokások is kapcsolódnak ezen időszakhoz. A két Boldogasszony-ünnep köze, vagyis nagyboldogasszony (augusztus 15.) és kisboldogasszony vagy Kisasszony vagyis Mária születésnapja ( szeptember 8.) varázserejű időszaknak számít, ekkor kell szedni a gyógyfüveket, ki kell szellőztetni a hombárt, s a téli holmit, a ruhafélét, hogy a moly bele ne essen. A búzát is ekkor kell megszellőztetni, hogy ne legyen dohos, és ne essen bele a zsizsik. A hiedelem szerint az ebben az időszakban ültetett tyúk az összes tojását ki fogja költeni.

Források:

Csongrád megye építészeti emlékei. Szerk. Tóth Ferenc dr. Szeged: Csongrád Megyei Önkormányzat. 2000.

https://www.sulinet.hu/oroksegtar/data/telepulesek_ertekei/Mako_monografia_sorozat/pages/monografia_5/015_egyhazak.htm

https://web.archive.org/web/20080420094241/http://www.mako.hu/vallastortenetiprogram

https://www.sulinet.hu/oroksegtar/data/telepulesek_ertekei/Mako_monografia_sorozat/pages/monografia_4/009_i_egyhazak_muveszetek.htm

https://www.sulinet.hu/oroksegtar/data/megyek_oroksege/Csongrad_megye/pages/CSMEE/Magyar/html/Mako6.html

https://www.sulinet.hu/oroksegtar/data/telepulesek_ertekei/Mako_monografia_sorozat/index_3.htm

Fotók: Mágori Dániel