A tablóképen az óföldeáki erődtemplom oltárképe látható, amely, vidékünk egyetlen szárnyasoltára. A település egykori kegyura, a Návay család tagjai készíttették.

Návay László az első világháborúban hadifogságba esett, s azt a fogadalmat tette, ha épségben hazatér, akkor a középkori, már nem használatos templomot felújítja és újból felszentelteti. A fogadalmát betartotta s 1924-ben a szakrális hely megnyílt a hívek előtt.

A főoltár, a szószék és a kegyúri pad az elbontott makói marosi fahíd anyagából készült. A neogótikus főoltárt 1927-ben Návay Aranka adományaként, Návay László tervei alapján Gardi István helybeli asztalosmester készítette. Középütt Mária, Szent József és Szent László szobrával; a szárnyas oltár két szárnyán a történeti Magyarország búcsújáró helyeinek Mária-képeit festették meg: jobbról keletet Mária-Radna, délt Tersattó-Fiume, balról északot Nagyszombat, nyugatot Fraknó vára kegyképével.

Források:

Csongrád megye építészeti emlékei. Szerk. Tóth Ferenc dr. Szeged: Csongrád Megyei Önkormányzat. 2000.

https://www.sulinet.hu/oroksegtar/data/telepulesek_ertekei/Mako_monografia_sorozat/pages/monografia_5/015_egyhazak.htm

https://web.archive.org/web/20080420094241/http://www.mako.hu/vallastortenetiprogram

https://www.sulinet.hu/oroksegtar/data/telepulesek_ertekei/Mako_monografia_sorozat/pages/monografia_4/009_i_egyhazak_muveszetek.htm

https://www.sulinet.hu/oroksegtar/data/megyek_oroksege/Csongrad_megye/pages/CSMEE/Magyar/html/Mako6.html

https://www.sulinet.hu/oroksegtar/data/telepulesek_ertekei/Mako_monografia_sorozat/index_3.htm

Fotók: Mágori Dániel