Projektadatok

Sajtóközlemények

 

A Kedvezményezett neve: Makó Város Önkormányzata

A Projekt címe: Igazgyöngyök útja Makó

A Szerződött támogatási összeg: 220.000.000 Ft

A Támogatás mértéke: 100 %

A projekt befejezésének dátuma: 2022.07.31.

 

 

 

Sajtóközlemény

 Befejeződött az Igazgyöngyök útja Makó című projekt

2022. július 31.

 

Lead:

 Makó Város Önkormányzata 2022.07.31.-én befejezte a TOP-1.2.1-16-CS1-2017-00008 azonosító számú” Igazgyöngyök útja Makó” című projektet. A projekt összköltségvetése 220 millió Ft volt, mely 100%-ban Európai Uniós, vissza nem térítendő támogatásból áll.

 

A projekt célja a térség kulturális adottságaira épülő új vonzerök létrehozása volt, a meglévők fejlesztése – kulturális örökségünk turisztikai hasznosításához, bemutathatóvá tételéhez kapcsolódó építés, felújítás, bővítés, kiállító és bemutatóterek, többfunkciós helyiségek kialakítása.

A fő helyszín Makó épített örökségének műemléki védelemmel érintett építészeti emlékei, amelyek attraktív megújulásával igazi, élményt nyújtó turisztikai látványosságként válnak bemutathatóvá. A pályázat során a Korona Szálló épülete is felújításra került, ahol olyan turisztikai fogadótér alakult, ahol interaktív információszerzésen túl kényelmi és turisztikai szolgáltatások is elérhetőek. Itt valósult meg a „Csend Szoba”, ahol Makó város turisztikai/várostörténeti filmje tekinthető meg, mely bemutatja Makovecz Imre organikus építészetének szellemi hátterét is. Ezen a helyszínen került kialakításra egy „szalon”, ahol Rilke versek ihlette 13 db egyházi témájú kép tekinthető meg, melyeket kiegészít egy audiogide, melyben a versek hallhatók a képekhez kapcsolódóan Nagy-Kálózy Eszter tolmácsolásában. Ugyanitt került elhelyezésre a beltéri Makovecz épületeket ábrázoló makettek. A Szent István király plébániatemplom mellett lévő park is megújult. TRISTEL motívumát ábrázolja Makovecz Imrének. A labirintuson belül 36 db tájékoztató tábla lett kihelyezve. Az első 12 tablón Szűz Mária életéről, majd a Boldogasszony Iskolanővérek Magyar Tartománya által megírt és megfestett szenvedés történetről, és végül Szent István király életéről. Megvalósult egy játszótér a Búza utcánál, ahol különböző játszótéri elemek, illetve padok kerültek kihelyezésre. A pályázatból megépítésre került a Csipkesoron egy Zsolnay ivókút mely körül Fodor Ilda keramikus installációja tekinthető meg, valamint 11 helyszínen információs táblarendszer épült ki. A projekt során város szerte 3 darab Touch kódos tábla (érintő képernyő, ahol Makó látványosságait tudjuk megnézni) került kihelyezésre, valamint 8 különböző helyszínen pedig QR kódos táblák kerültek ki.

 

„A projekt a Széchenyi 2020 program keretében valósul meg.”

 

 

2017.03.20.

Sajtóközlemény

 „Igazgyöngyök útja Makó”

 

Makó Város Önkormányzata 2018.02.01.-én megkezdte a TOP-1.2.1-16-CS1-2017-00008 azonosító számú” Igazgyöngyök útja Makó” című projektet. A projekt összköltségvetése 220 millió Ft, mely 100%-os Európai Uniós vissza nem térítendő támogatásból áll. A projekt tervezett fizikai befejezése: 2020.07.31.

A projekt célja a térség kulturális adottságaira épülő új vonzerők létrehozása, a meglévők fejlesztése – kulturális örökségünk turisztikai hasznosításához, bemutathatóvá tételéhez kapcsolódó építés, felújítás, bővítés, kiállító és bemutatóterek, többfunkciós helyiségek kialakítása.

A fő helyszín Makó épített örökségének műemléki védelemmel érintett építészeti emlékei, amelyek attraktív megújulásával igazi, élményt nyújtó turisztikai látványosságként válnak bemutathatóvá. A Korona Szálló épülete turisztikai fogadótérré alakul, ahol majd az információn túl kényelmi szolgáltatások is elérhetőek lesznek. A Kálvária Kápolna Makó egyik legrégebbi, barokk stílusú műemlék épülete, ahol a látogatók naponta kétszer részt vehetnek egy fényfestéses előadáson, amelyet a belső térben elhelyezett padsorokból lehet majd figyelni. A fényfestés a kápolna mennyezetére lesz kivetítve. A Szent István Király Plébániatemplom és a mellette lévő parkban jelentős attrakciós elemekkel olyan szabadtéri bemutató tér jön létre, ahol Makó meghatározó szellemi örökségeit minden korcsoport számára elérhetővé válik. A Szent László Király Plébánia templomban élményszerű, interaktív padlóba épített audiovizuális video-szőnyeg kerül elhelyezésre. A templom bejáratánál a belső térig Mária életútja ábrázoló képzőművészeti alkotások jelenek meg a padlóba süllyesztett kivetítőn. Informálódást és pihenést szolgáló elemekkel (információs táblarendszer, pihenőpontok) kiegészülő fejlesztés Makó átfogó, élményszerű megismerését teszi majd lehetővé a városba látogatók számára. Az épített és szellemi örökség valamint a mezővárosok szellemi kultúráját a hagymatermesztéshez és a kereskedelemhez köthető hagyományok bemutatását célzó projekt hiánypótló a térség turisztikai termékkínálatára, és jól illeszkedik a fürdőturizmus és a természetjáró kerékpáros-evezős turizmus dinamikus fejlődő kínálatához.

A projekt a Széchenyi 2020 program keretében valósul meg.