Mutasd mindet!

TOP-2.1.2-15-CS1 – Zöld város kialakítása – Megújuló Csipkesor

TOP-2.1.2-15-CS1 – Zöld város kialakítása

Megújuló Csipkesor

A kedvezményezett neve: MAKÓ VÁROS ÖNKORMÁNYZATA

A projekt címe: Megújuló Csipkesor

A projekt azonosító száma: TOP-2.1.2-15-CS1-2016-00002

A szerződött támogatás összege: 280 000 000 Ft

A támogatás mértéke (%-ban): 100%

A projekt tervezett befejezési dátuma: 2019. június 30.

A projekt tartalmának bemutatása:

A projekt során az épített és természeti környezet állapotának javítása valósul meg a zöldfelület-felújítással, sétány és árkádsor építésével. A belváros kulturális, közösségi funkciója erősödik. A projekt városközpont jellegű területen, a Csipkesor városképi szempontból meghatározó épületének és környezetének felújításával valósul meg.

A projekt keretében a Széchenyi téren lévő Csipkesor É-i homlokzata előtti, Makó belterület hrsz. 5551 teljes zöldfelülete megújul, valamint a Csipkesor hátsó, D-i homlokzata mögött található Makó, belterület 5550/39 és 5550/40 hrsz. területei is megújulnak. A területeken a növényfelület, a biodiverzitás növelése és a növényállomány rekonstrukciója érdekében olyan növényeket telepítünk, amelyek a városi funkcióknak (sétány és közterek árnyékolása) és az élőhelyek védelmének is megfelelnek, 1372 db cserjét és 2100 db egynyári növényt ültetünk. A déli oldalon zöldtető kialakítására kerül sor, extenzív kialakítású tetőkerttel, 10-15 cm szubsztrátban szárazságtűrő növények (pozsgások, varjúhátfélék) telepítésével. A belvárosban élők vagy használók humánkomfortjának növelése, a hőhullámok okozta egészségkárosodás csökkentése érdekében a megújuló zöldfelületek tervezésénél kiemelt szempont, hogy a növények ápolása, telepítése a városi hőszigetek kialakulását megakadályozó funkciót is képes legyen ellátni. A Csipkesor mögötti zöldterületek fáin madárodúk kihelyezése fog megtörténni, hogy a változatos madárállományt a lakosokkal közösen gondozva, a megfigyelésre és gondoskodásra a környező lakótelepi lakásokban élőknek lehetőséget biztosítva megőrizzük, lehetőség szerint gyarapítsuk Makó belvárosának madárállományát. A projekt keretében a megújuló zöldfelületek öntözésére a Csipkesor Déli oldalán kút fúrására kerül sor.

Az önkormányzati tulajdonban lévő kereskedelmi és szolgáltató terek megújítása, átalakítása tevékenység keretében a Makó, Széchenyi tér 9-23 címen lévő Csipkesor nevű épület földszinti, 100% önkormányzati tulajdonban lévő üzletsorának megújítása valósul meg. Utcafronton a földszinti üzletsor (északi) homlokzatának és lábazatának, valamint a hátsófronton (déli) a raktárfalazatok felületének megújítására kerül sor új dekoratív, időjárásálló felület képzésével, továbbá az üzletek kirakatának és egyéb nyílászáróinak cseréjével.

A projekt során a bűnmegelőzést is segítjük a környezettervezés segítségével az alábbiak szerint:

  • A parkosítás, cserjeültetés során a közösségi biztonsági kontrol megmaradását segítő módon telepítünk.
  • A terület rendeltetésszerű használatához szükséges, környezetbe illő minőségi utcabútorokat szerzünk be.
  • A gyalogos és kerékpáros forgalom sávjelöléssel történő utcasíkból kiemelkedő elkülönítésével vegyes forgalmú járda felújítása történik a Csipkesor előtti árkádsor és sétányon.
  • Kerékpárforgalmi létesítményeket építünk a sétányhoz kapcsolódóan (kerékpártámaszok)

A városközpont presztízsét növelő elegáns bevásárló utca és sétány épül, ami az itt élők lakók életszínvonal-növekedését és környezetének értéknövekedését eredményezi. Az új városközponti sétány és üzletsor létrehozásával Makó városának népességmegtartó ereje növekszik.

Módszertani anyagok

Városi madárfajok Csipkesor szórólap

Makó-landori erdő- Csipkesor szórólap

2019 év madara – Csipkesor szórólap

A FÁK VÉDELME – Csipkesor szórólap

Madarak és fák napja Csipkesor szórólap

Madarak és fák napja 2019