Mutasd mindet!

Makói víztorony

Városunk 46 m magas, 800 köbméteres víztornyát Söpkéz Gusztáv tervei alapján 1964-66 között a Hídépítő Vállalat építette. 1968-ban a Csongrád Megyei Víz- és Csatornamű Vállalat helyezte üzembe. 1988-ban díszkivilágítást kapott, ezt 2009-ben felújították. 2010-ben lakossági szavazatok alapján kékszínű díszkivilágítással láttak el.  A Makói Térségi Víziközmű Kft. 1994 és 2013 között működtette.

A víztornyot csúszózsalus technológiával építették vasbetonból.  A lemezalapra egy feljáró lépcsőt magába foglaló körgyűrű keresztmetszetű orsófal és egy külső héjat képező, csillagalakú köpeny támaszkodik. A magyar-svéd szabadalom ekkor még újdonságnak számított. A többi vasbeton víztoronyhoz képest a következők miatt számít különlegesnek:

 

  1. A víztároló fölött kb. 40 m magasságban az égtájak és a nevezetes települések (pl.: Jeruzsálem, Brüsszel) irányának és távolságának megjelölésével kilátót alakítottak ki tájékoztató poszterekkel.
  2. A kilátó üvegfalon belüli részét kék fénnyel világítják ki, ami több kilométer távolságból ad irányfényt az éjszaka hazatérőknek.
  3. A föld napja és a víz világnapja között a kék színt zöld szín váltja fel.
  4. A nemzeti ünnepeken egymást követő piros-fehér-zöld fény jelenik meg.
  5. A víztorony lábazata drótkerítést helyettesít.
  6. A külső festés nem csak konzerválja, hanem díszíti is a teret – a pasztellsárga szín alulról félfelé világosodó árnyalatú – és mutatja a torony belső szerkezetét.
  7. A víztoronyban a legkorszerűbb, ártalommentes UV berendezés biztosítja a fertőtlenítést.