Mutasd mindet!

Dégi István munkássága

Dégi István (1935-1992) színész Makón született paraszti ősök gyermekeként. Iskolás évei alatt tagja volt a Szent István Királyi Cserkészcsapatnak. Focistának készült, a makói Vasas csapatában focizott. Egy amatőr együttesben már akkor is mondott verseket. Munkásként kezdte: volt traktoros, kovács, majd 1959-ben elvégezte a Színművészeti Főiskolát.

A debreceni Csokonai Színházhoz szerződött, a Szent Johanna, a Kakukk Marciban nyújtott szerepeiért 1964-ben megkapta az I. Jászai Mari díjat. Közben filmezni kezdett. Ismertebb filmjei: Sikátor, Égre nyíló ablak, Gyalog a mennyországba, Isten hozta őrnagy úr, Az ötödik pecsét, Utazás a koponyám körül. 1968-tól a budapesti Madách Színház tagja, kirobbanó alakítása volt „a színész” Gorkij az Éjjeli menedékhelyében. 1975-ben megkapta a II. Jászai Mari díjat. 1976-1979-ig a József Attila Színházban játszik, 1979-1981-ig a miskolci Nemzeti Színház tagja, alakította Orgont Moliere Tartuffe című darabjában, vízárus Brecht Szecsuáni jó lélekben. 1986-ban a Játékszínben rendezi Füst Milán Margit kisasszony című darabját.

Előadóesteket tartott, verseket, novellákat írt. Írásaiban megemlékezik szüleiről, Makóról, a Maros-partról, a Bajza utcáról. Gyakran járt szülő városában feltöltődni, soha nem feledte gyökereit. Makó az én Bakonyom – mondta. Végső nyughelye is itt van szülei, nagyszülei mellett.

Forrás: http://www.sulinet.hu/oroksegtar/data/egyhaztortenet/mako_igezeteben/pages/006_muveszeti_orokseg.htm